Добре дошли в моя уебсайт

Мусака

  • НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
  • кайма - 500 - 700 г
  • картофи - 1.5 кг
  • лук - 100 г
  • моркови - 50 г
  • червени чушки - 70 г
  • домати - на кубчета от консерва 3 с.л.
  • магданоз - пресен 4 - 5 стръка
  • олио - 40 мл.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • ЗА ЗАЛИВКА НА МУСАКАТА:
  • кисело мляко - 400 гр.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол
  • ЗА СЕРВИРАНЕ
  • кисело мляко

Мусака
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Мусаката е може би най-популярното ястие у нас, което се смята за традиционно във всеки български дом. И това явно не е само у нас, тъй като мусаката е царицата на всяка балканска трапеза и се среща в разнообразни вариации - със сос, без сос, с различни зеленчуци и т.н.

Нека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба:

Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Окусете с червен, черен пипер и сол.

Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.

Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.

Направете заливката за мусаката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.

Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката на мусаката.

Сервирайте готовата мусака с лъжица или две кисело мляко.

Добър апетит
Изпрати